Die LEADER-project richt zich op het onderzoeken van de groene en blauwe infrastructuur in vier dorpen binnen het werkgebied van de Lokale Actiegroep (LAG) 100 Dorpen – 1 Toekomst (gemeenten Amel, Büllingen, Burg-Reuland, Bütgenbach, en Sankt Vith). Het doel is om vervolgens, in samenwerking met burgers, openbare diensten en lokale verenigingen, een catalogus met concrete acties op te stellen om de biodiversiteit te verbeteren.
Context
Momenteel wordt een derde van de inheemse dier- en plantensoorten in Wallonië met uitsterven bedreigd. Naar schatting is al 9% van de soorten verdwenen uit ons Waalse gebied. De snelheid waarmee soorten verdwijnen, is ongekend: het uitstervingspercentage is honder keer hoger dan tijdens eerdere massa-extincties. Daarom is het van essentieel belang om de bevolking bewust te maken van de urgentie om actie te ondernemen. Biodiversiteit is essentieel voor het goed functioneren van ecosystemen, die vele diensten bieden: economisch (biomassaproductie), sociaal-cultureel en toeristisch (mooie landschappen), medisch en therapeutisch (door moleculen en welzijn) en artistiek (inspiratie en verwondering).
Uitdagingen
Het tegentaan van het verlies aan flora- en faunadiversiteit in dorpen als gevolg van intensievering van de landbouw en concentratie van productiebedrijven.
Geplande acties
- Versterking van de groene en blauwe infrastructuur (groengebieden en waterrijke gebieden) in en rondom dorpen om de biodiversiteit te vergroten, de veerkracht tegen klimaatverandering te versterken en de integratie van dorpen in het landschap te verbeteren (bijvoorbeeld groene gevels en daken).
- Verkiezing van een “voorbeeldig groen dorp” in elke gemeente. De winnende dorpen zullen in de volgende fasen van het project profiteren van gedetailleerde analyses. Alle dorpen, inclusief niet-geselecteerde dorpen, kunnen profiteren van specifieke acties. Voor de geselecteerde dorpen wordt een gedetailleerde landschapsanalyse uitgevoerd, met een inventariesatie van de groene en blauwe infrastructuur, bestaande landschapselementen en een ontwikkelingsanalyse om de historische en culturele specificiteiten van elk dorp te benadrukken. De resultaten van deze studies worden gebruikt in “ideeënworkshops” waarin samen met inwoners een catalogus met concrete maatregelen wordt ontwikkeld.
- Bewustmaking over biodiversiteit in bebouwde gebieden en concrete acties voor groene en blauwe infrastructuur.
Dit thema is gericht op de gehele bevolking van de vier gemeenten.
– Opmaken van technische fiches om de biodiversiteit in bebouwde gebieden te verbeteren.
– Workshops en informatiereeksen over biodiversiteitsverbetering, ecosysteemdiensten en aanpassing van klimaatverandering in landelijke gebieden.
– Informatieborden over de genomen maatregelen in de voorbeeldige dorpen.
– Concrete acties ter ondersteuning van groene en blauwe infrastructuur. - Inventarisatie en behoud van oude hoogstamfruitboomvariëteiten in de Hoge Ardennen.
Belangrijkste partner: de vzw Agra-Ost