Concrete hulp bij samenleven tussen mensen en wolven
Context
Het is geen nieuws meer: de wolf keerde in 2016 naar ons land terug en sindsdien hebben 3 roedels zich gevestigd in de Zone van Permanente Aanwezigheid, en zijn er 35 zwervende wolven gedetecteerd op het Waalse grondgebied.
Uit studies van het DEMNA blijkt dat het dieet van wolven die zich ten noorden van de ZPA hebben geverstigd, grotendeels uit wilde prooien bestaat. Dit sluit echter niet uit dat er aanvallen plaatsvinden op huisdieren, goed voor 3% van de gevallen. Dit is 3% te veel, 3% die niet nodig is en die extra stress kan veroorzaken bij veehouders.
De terugkeer van de wolf dwingt veehouders om hun werkwijze te herzien door de bescherming van hun dieren te verbeteren, bijvoordeeld door afrasteringen aan te passen die oorspronkelijk waren gebouwd om te voorkomen dat dieren de weides zouden verlaten.
Veehouders staan hierbij voor drie uitdagingen:
- Financieel: de aanpassing of installatie van effectief wolfbestendige afrasteringen kan al snel oplopen enkele honderden tot duizenden euro’s.
- Gebrek aan expertise: de kennis die nodig is om dergelijke afrasteringen te installeren, wordt vaak onderschat.
- Gebrek aan tijd
Hoewel de eerste drempel mogelijk kan worden overwonnen dankzij subsidies van het Waals Gewest en Natagriwal, blijven de technische en tijdgerelateerde aspecten moeilijk te overwinnen.
Daar komt het Wolf Fencing Team in beeld!
De WFT biedt concrete hulp aan, namelijk het verbeteren en installeren van afrasteringen die aangepast zijn aan drie belangrijke factoren: de behoeften van de veehouders, de dieren die men wil beschermen, en de mogelijkheden van de wolf. Het gaat om een team van vrijwilligers, gecoödineerd en opgeleid dooe Sophie Clesse, dat professionele afrasteringen installeert met beproefde en goedgekeurde technieken.
Het Wolf Fencing Team bestaat al in Vlaanderen
Sinds de oprichting van WFTBelgium in 2019 in Vlaanderen zijn er al 1112 aanvragen behandeld en zijn 94 afrasteringen verbeterd, met een slagingspercentage van 100%! Dit bewijst dat preventieve maatregelen werken en dat er oplossingen bestaan.
Het Wolf Fencing Team Belgium is een initiatief van WWF-België, Natuurpunt en Natagora. In Vlaanderen ontvangt het financiële steun van het Agentschap voor NAtuur en Bos en de provincie Limburg. In Wallonië wordt het project ondersteund door de Service Public de Wallonie in het kader van het Plan Loup.