Ecologische restauratie van rivieren en bossen in de ingesneden valleien van de Ardennen
LIFE Natuur en Biodiversiteit “Ecologische restauratie van rivieren en bossen in de ingesneden valleien van de stroomgebieden van de Ourthe, Amblève, Vesder en Our” (2020-2028) is een project dat tot doel heeft de oevers, overstromingsgebieden en beboste hellingen van de ingesneden valleien in de Ardennen te herstellen. Door te werken aan de bovenloop van de stroomgebieden, hoopt het project de waterkwaliteit van de Ardense rivieren te verbeteren en een ecologisch continuüm te herstellen dat gunstig is voor deze habitats en soorten van communautair belang. Dit is bovendien het eerste LIFE-project in Wallonië dat een globale ecologische restauratie van valleien aanpakt.
Een budget van 8.975.945 € is gezamenlijk gefinancierd door Wallonië (40%) en de Europese Commissie (60%) om de acties van het project te realiseren.
Het project is een initiatief van de vzw Domaine de Bérinzenne, in nauwe samenwerking met de Openbare Dienst van Wallonië – Landbouw, Natuurlijke Hulpbronnen & Milieu (SPW-ARNE). Drie natuurparken (Natuurpark Deux Ourthes, Natuurpark Hoge Venen-Eifel, Natuurpark Sources) en twee provincies (Luik en Luxemburg) werken samen om de doelstellingen te bereiken. Ook talrijke externe actoren zijn betrokken bij het LIFE-project.
De acties van het project zullen worden uitgevoerd op een werkgebied van 25.966 ha, verdeeld over 36 Natura 2000-sites.
Het project zal ook synergieën vertonen met het geïntegreerde LIFE Natuurproject België 2015-2023 (BNIP). Daarnaast sluit het aan bij het grootschalige Meta-project voor het herstel van veengebieden in Wallonië, uitgevoerd van 2002 tot 2020 via zes LIFE-projecten (Croix-Scaille, Veengebieden Hoge Venen, Veen Lomme, Saint-Hubert, Plateau des Tailles en Ardennen van Luik), gericht op het herstel van moerassige hoogvlaktes en open gebieden in dezelfde Ardense valleien. Het unieke aspect van het LIFE Vallées ardennaises-project is de ecologische restauratie in de benedenloop van deze stroomgebieden.
DOELEN VAN ONS NATUURPARK
De twee mosselsoorten die door het project worden beschermd, zijn de parelmossel (Margaritifera margaritifera) en de dikkeschalige riviermossel (Unio crassus), die beide met uitsterven worden bedreigd in Wallonië.